Makaronowa chałwa
Słodkie co nieco - przepis prosto z czeczeńskiej kuchni!
макаронная халва - zapraszamy do wspólnego gotowania!
Do przygotowania potrzebujemy...
Ciasto:
1 kg mąki
5 jaj
szczypta sody
szczypta soli
Do dekoracji:
opakowanie orzechów
opakowanie rodzynków
Przygotowanie ciasta:
Pięć jaj rozetrzeć dodając soli i sody.
Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie trochę
twardsze niż na pierogi.
Odstawić ciasto na 30 minut.
Pozostałą mąkę przesiać przez sitko (jeszcze się przyda J).
Ciasto rozwałkować
–uprzedzamy, że będzie ciężko–
na cienki okrąg o grubości jak na pierogi.
Podczas wałkowania, jeśli zachodzi potrzeba przesypywać
mąką.
Rozwałkowane ciasto pokroić na paski a potem jak na makaron.
Przesypywać mąką, żeby się nie kleiło.
W garnku rozgrzać olej.
Sos:
słoik miodu
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
cytryna na smak
Przygotowanie sosu:
Cukier i miód rozpuść w garnku i karmelizować, aż będzie ciągnąć
się nitka (tak jak przy syropie).
Sprawdzić upuszczając kroplę gorącego pieniącego się sosu do
szklanki z zimna wodą.
Jeśli zostaje cała kropla, nie rozpuszcza się
konsystencja jest gotowa.
Miód gotować dosyć długo, ale uważać żeby się nie
skarmelizował.
Mieszać usmażone ciasto z sosem „jak spaghetti”.
Dodać
orzechy rodzynki. Formować mokrymi rękami kształt placka mocno uciskając.
Smacznego!!