piątek, 15 listopada 2013

макаронная халва

Makaronowa chałwa


Słodkie co nieco - przepis prosto z czeczeńskiej kuchni!


макаронная халва - zapraszamy do wspólnego gotowania!
Do przygotowania potrzebujemy...


Ciasto:
1 kg mąki
5 jaj
szczypta sody
szczypta soli

Do dekoracji:
opakowanie orzechów
opakowanie rodzynków

Przygotowanie ciasta:


Pięć jaj rozetrzeć dodając soli i sody.




Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie trochę twardsze niż na pierogi.





Odstawić ciasto na 30 minut.



Pozostałą mąkę przesiać przez sitko (jeszcze się przyda J).
Ciasto rozwałkować 
–uprzedzamy, że będzie ciężko–
na cienki okrąg o grubości jak na pierogi. 





Podczas wałkowania, jeśli zachodzi potrzeba przesypywać mąką. 


Rozwałkowane ciasto pokroić na paski a potem jak na makaron. 



Przesypywać mąką, żeby się nie kleiło.






W garnku rozgrzać olej. 


Przygotowane i pokrojone ciasto smażyć na głębokim oleju (jak faworki).






Sos:
słoik miodu
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
cytryna na smak

Przygotowanie sosu:
Cukier i miód rozpuść w garnku i karmelizować, aż będzie ciągnąć się nitka (tak jak przy syropie).







Sprawdzić upuszczając kroplę gorącego pieniącego się sosu do szklanki z zimna wodą. 
Jeśli zostaje cała kropla, nie rozpuszcza się konsystencja jest gotowa.


Miód gotować dosyć długo, ale uważać żeby się nie skarmelizował.


Mieszać usmażone ciasto z sosem „jak spaghetti”. 










Dodać orzechy rodzynki. Formować mokrymi rękami kształt placka mocno uciskając.
  
















  
Smacznego!!