Arancini
1 kg ryżu
1 cebula
2 kostki bulionu warzywnego
2 torebki szafranu (małe)
2 mozarelle
50g masła
100g parmezanu
Oliwa do smażenia
Jajko
Bułka tarta
Ragoût
500g mielonej wołowiny
1 marchewka
1 seler naciowy (1 łodyga)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
Ryż
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie
i wrzucić rozdrobnione kostki bulionu.
Dodać ryż.
Podsmażyć wszystko 2-3 minuty.
Zalać 1 litrem wrzątku.
Dodać szafran, sól i pieprz.
W trakcie gotowania dodawać wodę w razie potrzeby (wrzątek!).
Do ugotowanego ryżu dodać masło i parmezan. Wymieszać.
Wyłożyć na tacę.
Pozostawić do wystygnięcia.
i wrzucić rozdrobnione kostki bulionu.
Dodać ryż.
Podsmażyć wszystko 2-3 minuty.
Zalać 1 litrem wrzątku.
Dodać szafran, sól i pieprz.
W trakcie gotowania dodawać wodę w razie potrzeby (wrzątek!).
Do ugotowanego ryżu dodać masło i parmezan. Wymieszać.
Wyłożyć na tacę.
Pozostawić do wystygnięcia.
Ragoût
Kulki
Niewielka ilość ryżu położyć na dłoni.
Rozpłaszczyć, nałożyć kawałek sera mozarella i łyżeczkę ragù.
Zakleić.
Rozpłaszczyć, nałożyć kawałek sera mozarella i łyżeczkę ragù.
Zakleić.
Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Smażyć na gorącym tłuszczu temperaturze 160 stopni.
Można jeść ciepłe lub zimne.
Smażyć na gorącym tłuszczu temperaturze 160 stopni.
Można jeść ciepłe lub zimne.