wtorek, 18 czerwca 2013

CZECZEŃSKA BAKLAVA



Baklava




  Ciasto: 


3 szklanki mąki tortowej;

200 gr margaryny do pieczenia;

szczypta sody;


  Nadzienie: 


6 białek;
3 szklanki cukru;
orzechy włoskie;
orzechy laskowe; 
wiórki kokosowe;
rodzynki;



Zagnieść ciasto.


Podzielić na trzy części, jedną z nich cieniutko rozwałkować. 

Pozostałe zawinąć papierem do pieczenie tak aby nie wyschły.


Utrzeć białka z cukrem.


 Posmarować cienko otrzymanym lukrem. 


Posypać dowolnie wybranymi dodatkami. 



Zawinąć w szeroki rulon.



 Posmarować rozbełtanym żółtkiem z odrobiną cukru waniliowego. 




Pokroić w ukośne kawałki.



Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach, aż się zrumienią.


 
SMACZNEGO!!!!