Samsy
Składniki ciasto:
1 kg mąki;
2 szklanki wody;
sól;
200g masła;
1 jajko;
Składniki farszu:
0,5 kg dowolnego mięsa mielonego;
300 g cebuli;
1 papryka czerwona;
250 g pieczarek;
100 g sera żółtego;
100 g tłuszczu wołowego;
sól;
pieprz;
Cebule, paprykę, pieczarki, tłuszcz
wołowy i ser drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i
przyprawami.
Ciasto:
Z mąki, wody, jednego jajka i szczypty
soli zagnieść ciasto.
Podzielić na cztery kawałki, cieniutko rozwałkować.
Rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem.
Zwinąć w ciasny rulon.
Kroić w pięciocentymetrowe kawałki.
Odkrojony kawałek ciasta, ułożyć słojami do
góry.
Następnie słoje zgnieść do dołu i rozwałkować.
Wypełnić farszem.
Zlepić
krawędzie jak pierogi, brzegi zawijając ku górze.
Wyłożyć na blachę z papierem
do pieczenia, zawinięciem do dołu.
Piec w 180 stopniach, 40-60 min.
10 min przed
wyjęciem z piekarnika,
posmarować samsy roztrzepanym żółtkiem.
Samsy a la Calzone ;)
Zabawa w kuchni trwa - w końcu to kuchnia świata.
Fantazja na temat kuchni kirgiskiej i włoskiej.
:).
SMACZNEGO!