Wspominamy kulinarne fantazje
z pokrzywą w roli
głównej.
Zapraszamy na letnie wspomnienia!
Farsz:
świeża pokrzywa
2 paczki sera tłustego
100g tłuszczu wołowego
cebula
masło
pieprz
sól
Ciasto:
(jak na manty)
ciepła woda
pieprz
mąka
jajko
oliwa
sól
Pokrzywę sparzyć, umyć, posiekać.
Cebulę posiekać.
Połączyć
z serem i tłuszczem wołowym.
Produkty na ciasto połączyć.
Ciasto zanieść i rozwałkować na
4 placki.
Każdy plaster ciasta posmarować masłem.
Nałożyć farsz na
ciasto i zawinąć w rulon.
Przygotowany rulon ułożyć w garnku do gotowania na
parze.
Gotować 25 – 30 minut.
Po wyjęciu posmarować masłem.
Podawać z gęstą śmietaną
lub
sosem
(śmietana, czosnek, sól, pieprz, ostra papryka).
Smacznego!