AUSTRIACKIE PLACKI ZIEMNIACZANE MAI
Wracamy do kolejnego przepisu,
który sprawdzałyśmy jeszcze przed wielkimi śniegami.
A potrzebujemy...
Do placków :
ziemniaki
jajko
olej
wędzony łosoś
sól
rukola do przybrania
Do sosu:
musztarda
miód
oliwa z oliwek
ocet winny
przegotowana woda
Sos:
(na jedną porcję)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka octu winnego
Wszystko mieszamy – najlepiej w słoiku i wstrząsamy do
uzyskania jednolitej konsystencji.
Placki:
Obieramy i ścieramy ziemniaki na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy całe 1 jajko.
Solimy.
Bierzemy na łyżkę placek i smażymy na oleju.
Pozdrowienia dla Mai!