Ryż z dynią – risotto con la zucca
który wypróbowałyśmy już 3
miesiące temu,
kiedy na wszystkich straganach
królowała złota dynia.
królowała złota dynia.
Zapraszamy na danie włoskie!
Risotto con la zucca!
Risotto con la zucca!
Danie pochodzi z Lombardii.
Na północy Włoch ryż jest bardziej popularny niż makaron.
Do czasu II Wojny Światowej
na południu królował makaron
a na północy ryż.
Wojenna i powojenna migracja Włochów
przyniosła kulinarne zmiany.
na południu królował makaron
a na północy ryż.
Wojenna i powojenna migracja Włochów
przyniosła kulinarne zmiany.
Teraz makaron i ryż stanowią kulinarną parę.
Jedno jak i drugie równie popularne.
ryż carnaroli 1 kg
cebula 1 duża
cebula 1 duża
masło 50 gram
oliwa z oliwek
dynia /pół/
rosół warzywny
/bulion/
Umytą i nieobrana dynę,
kroimy na duże kawałki.
Usuwamy
pestki.
Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w
temperaturze 200 stopni.
Przygotowujemy duży garnek (nie patelnię!).
Kroimy
cebule w drobną kostkę
i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek (w garnku).
i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek (w garnku).
Do cebuli wsypujemy ryż,
podsmażamy aż do zeszklenia.
podsmażamy aż do zeszklenia.
Dodajemy upieczona dynię bez skórki.
Zalewamy gorącym rosołem tak,
aby rosół przykrył ryż powyżej 2 cm.
aby rosół przykrył ryż powyżej 2 cm.
Mieszamy, gotujemy na średnim ogniu
aż do wchłonięcia rosołu.
aż do wchłonięcia rosołu.
Jeśli ryż jest jeszcze za twardy dolewamy gorącego rosołu.
Na minutę przed zakończeniem gotowania zdejmujemy z ognia.
Dodajemy masło,
parmezan
i pozostawiamy pod przykryciem na jedna minutę.
i pozostawiamy pod przykryciem na jedna minutę.
SMACZNEGO!!