wtorek, 18 czerwca 2013

KIRGISKIE SAMSY & SAMSY A LA CALZONE ;)



Samsy 

   Składniki ciasto: 

1 kg mąki;
2 szklanki wody;
sól;
200g masła;
1 jajko;

 Składniki farszu: 

0,5 kg dowolnego mięsa mielonego;
300 g cebuli;
1 papryka czerwona;
250 g pieczarek;
100 g sera  żółtego;
100 g tłuszczu wołowego;
sól;
pieprz;



Farsz: 

Cebule, paprykę, pieczarki, tłuszcz wołowy i ser drobno posiekać. 


Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i przyprawami. 

 

Ciasto: 

Z mąki, wody, jednego jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. 

Podzielić na cztery kawałki, cieniutko rozwałkować. 

Rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem. 

 
Zwinąć w ciasny rulon. Kroić w pięciocentymetrowe kawałki. 

 



Odkrojony kawałek ciasta, ułożyć słojami do góry.


 Następnie słoje zgnieść do dołu i rozwałkować.



Wypełnić farszem. 


 
Zlepić krawędzie jak pierogi, brzegi zawijając ku górze. 

 
Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, zawinięciem do dołu. 


Piec w 180 stopniach, 40-60 min. 

10 min przed wyjęciem z piekarnika, 
posmarować samsy roztrzepanym żółtkiem.


Samsy a la Calzone ;) 

Zabawa w kuchni trwa - w końcu to kuchnia świata.

Fantazja na temat kuchni kirgiskiej i włoskiej.

:).







SMACZNEGO!