بریانی
Zapraszamy na biryani,
danie indyjskie wykonane według rodzinnego przepisu z domu afgańskiego.
Zapraszamy na biryani,
danie indyjskie wykonane według rodzinnego przepisu z domu afgańskiego.
A uprzedzając pytania potwierdzamy, że wszystkie składniki są dostępne w Polsce.
Życzymy smakowitych eksperymantów!
Składniki:
mięso z kurczaka
2 kg ryżu (ryż Sella)
6 średnich cebul
6 pomidorów
korzeń imbiru (mały kawałek, ok. 5cm)
korzeń pietruszki średniej wielkości
1,5 główki czosnku
2 opakowania jogurtu bałkańskiego
olej
Przyprawy:
wet tamarind (tamarynd indyjski - owoce, rodzaj
indyjskich daktyli)
malay chicken biryani
kardamon w proszku
kurkuma
kumin (całe nasiona)
pieprz
sól
→Malay Chicken Biryani - mix przypraw, składniki:
papryka, czerwone chili, anyż, nigella seed, czosnek, suszona
papaja w proszku.
Lista sprawdzona, produkty na stole, zaczynamy:
Marynata do kurczaka
2 opakowania jogurtu mieszamy z dużą ilością masala (duża
łyżka).
Dodajemy 4 posiekane ząbki czosnku,
2 łyżeczki soli,
1
łyżeczkę pieprzu.
Następnie dodajemy mięso z kurczaka,
mieszamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek (1 główka) w plasterki.
Podsmażamy posiekany imbir i korzeń pietruszki,
Smażymy na złoto.
Dodajemy połówki ziemniaków i obsmażamy razem przez kilka
minut.
Ze względów ilości my wykozystujemy kolejne naczynie:
Ze względów ilości my wykozystujemy kolejne naczynie:
Na koniec dodajemy starte pomidory i dusimy,
aż kolor się zmieni
na jednolity pomarańczowy.
Kurczaka w marynacie umieszczamy w garnku,
Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę kurkumy.
Wrzucamy do osolonej, gotującej się wody.
Po ok. 10 minutach gotowania odlewamy.
Garść tamarind (ok. połowa opakowania) wrzucamy do miseczki,
Łyżeczkę kurkumy rozrabiamy z 1/4 szklanki mleka,
2 pomidory kroimy na cienkie plastry.
ryż,
następnie warstwę złożoną
z plastrów pomidora + papki z tamarind + łyżeczki kardamonu + łyżeczki masala,
polewamy przyprawami rozmieszanymi z mlekiem,
z plastrów pomidora + papki z tamarind + łyżeczki kardamonu + łyżeczki masala,
polewamy przyprawami rozmieszanymi z mlekiem,
Nie mieszamy, robimy kilka dziur trzonkiem łyżki i
podgrzewamy.
Podajemy z sosem
(jogurt bałkański, posiekane pomidory, ogórki, czosnek, pieprz, sól)
Przepis na sos znajdziecie
tu: Bolanie z sosem
SMACZNEGO!
Dziękujęmy za dokumentację fotograficzną
i skrupulatne notatki Agacie Chludzińskiej.
JUŻ JUTRO - 16.10.2013 - ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI
POLECAMY CIEKAWĄ INICJATYWĘ
(jogurt bałkański, posiekane pomidory, ogórki, czosnek, pieprz, sól)
Przepis na sos znajdziecie
tu: Bolanie z sosem
SMACZNEGO!
Dziękujęmy za dokumentację fotograficzną
i skrupulatne notatki Agacie Chludzińskiej.
JUŻ JUTRO - 16.10.2013 - ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI
POLECAMY CIEKAWĄ INICJATYWĘ