wtorek, 15 października 2013

INDYJSKO-AFGAŃSKIE BIRYANI - بریانی

 بریانی
Zapraszamy na biryani,
danie indyjskie wykonane według rodzinnego przepisu z domu afgańskiego.


A uprzedzając pytania potwierdzamy, że wszystkie składniki są dostępne w Polsce.
Życzymy smakowitych eksperymantów!

Składniki:


mięso z kurczaka
2 kg ryżu (ryż Sella)
6 średnich cebul
6 pomidorów
korzeń imbiru (mały kawałek, ok. 5cm)
korzeń pietruszki średniej wielkości
1,5 główki czosnku
2 opakowania jogurtu bałkańskiego
olej

Przyprawy:
wet tamarind (tamarynd indyjski - owoce, rodzaj indyjskich daktyli)
malay chicken biryani
kardamon w proszku
kurkuma
kumin (całe nasiona)
pieprz
sól

→Malay Chicken Biryani -  mix przypraw, składniki: 
papryka, czerwone chili, anyż, nigella seed, czosnek, suszona papaja w proszku.




Lista sprawdzona, produkty na stole, zaczynamy:

Marynata do kurczaka


2 opakowania jogurtu mieszamy z dużą ilością masala (duża łyżka).



Dodajemy 4 posiekane ząbki czosnku, 
2 łyżeczki soli, 
1 łyżeczkę pieprzu.


Następnie dodajemy mięso z kurczaka, 
mieszamy i odstawiamy.


Cebulę kroimy w piórka, czosnek (1 główka) w plasterki.
Obrany imbir i korzeń pietruszki kroimy na drobno
a obrane ziemniaki na połówki.


4 pomidory ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z 2 łyżeczkami soli.



Podsmażamy posiekany imbir i korzeń pietruszki, 
dodajemy cebulę i czosnek.



Smażymy na złoto.
Dodajemy połówki ziemniaków i obsmażamy razem przez kilka minut.



Ze względów ilości my wykozystujemy kolejne naczynie:


Na koniec dodajemy starte pomidory i dusimy, 
aż kolor się zmieni na jednolity pomarańczowy.





Kurczaka w marynacie umieszczamy w garnku, 
dodajemy trochę wody, podgrzewamy.



Dodajemy zawartość patelni, można dolać wody (około szklanki).
Gotujemy ok. 30 min.
Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę kurkumy.




Ryż namaczamy, aż wchłonie wodę, płuczemy.



Wrzucamy do osolonej, gotującej się wody.
Po ok. 10 minutach gotowania odlewamy.




Garść tamarind (ok. połowa opakowania) wrzucamy do miseczki, 
przepłukujemy i zalewamy ok. pół szklanki wody.




Wyrzucamy pestki, rozrabiamy na papkę.


Łyżeczkę kurkumy rozrabiamy z 1/4 szklanki mleka, 
do tego dodajemy czubatą łyżeczkę ziaren kuminu.





2 pomidory kroimy na cienkie plastry.


W dużym garnku lub dwóch, jak to było w naszym przypadku,


układamy warstwami:
ryż,
następnie warstwę złożoną
z plastrów pomidora + papki z tamarind + łyżeczki kardamonu + łyżeczki masala,
 polewamy przyprawami rozmieszanymi z mlekiem,
potem wykładamy kurczaka, znów przykrywamy ryżem.







Nie mieszamy, robimy kilka dziur trzonkiem łyżki i podgrzewamy.
Przykrywamy garnki ściereczką i pokrywkami, całość ma się podgrzewać przez ok. 20 min.


Wykładamy na talerze.







Podajemy z sosem
(jogurt bałkański, posiekane pomidory, ogórki, czosnek, pieprz, sól)
Przepis na sos znajdziecie
tu: Bolanie z sosem

SMACZNEGO!

Dziękujęmy za dokumentację fotograficzną
i skrupulatne notatki Agacie Chludzińskiej.

JUŻ JUTRO - 16.10.2013 - ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI
POLECAMY CIEKAWĄ INICJATYWĘ