czwartek, 13 lutego 2014

Risotto con la zucca - ryż z dynią

Ryż z dynią – risotto con la zucca

 

Dziś wracamy do przepisu, 
który wypróbowałyśmy już 3 miesiące temu, 
kiedy na wszystkich straganach 
królowała złota dynia. 
Zapraszamy na danie włoskie! 

Risotto con la zucca! 

Danie pochodzi z Lombardii. 
Na północy Włoch ryż jest bardziej popularny niż makaron.
Do czasu II Wojny Światowej 
na południu królował makaron 
a na północy ryż. 
Wojenna i powojenna migracja Włochów 
przyniosła kulinarne zmiany. 
Teraz makaron i ryż stanowią kulinarną parę.

Jedno jak i drugie równie popularne.

ryż carnaroli 1 kg
cebula 1 duża

masło 50 gram

oliwa z oliwek
dynia /pół/
 rosół warzywny /bulion/

Umytą i nieobrana dynę, 
kroimy na duże kawałki. 
Usuwamy pestki. 
Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotowujemy duży garnek (nie patelnię!). 
Kroimy cebule w drobną kostkę 
i delikatnie podsmażamy na oliwie z  oliwek (w garnku).
Do cebuli wsypujemy ryż, 
podsmażamy aż do zeszklenia.



Dodajemy upieczona dynię bez skórki.
Zalewamy gorącym rosołem tak, 
aby rosół przykrył ryż powyżej 2 cm.
  Mieszamy, gotujemy na średnim ogniu 
aż do wchłonięcia rosołu.
Jeśli ryż jest jeszcze za twardy dolewamy gorącego rosołu. 
Na minutę przed zakończeniem gotowania zdejmujemy z ognia. 
Dodajemy masło, parmezan
 i pozostawiamy pod przykryciem na jedna minutę.



SMACZNEGO!!