poniedziałek, 28 października 2013

Ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi

Przepis na ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi. 


Zapraszamy do wspólnych wypieków....

Jak czekolada to czekoladowo na całego!
Korzystamy z miarki w postaci szklanki po Nutelli 
(pojemność 200 ml) 


Składniki:
6 jajek
1,5 szklanki do Nutelli cukru trzcinowego
kostka masła (200 g)
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
¾ szklanki od Nutelli mąki


Zaczynamy:
Utrzeć żółtko z cukrem trzcinowym.






W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem.




Do żółtek z cukrem dodać przestudzoną czekoladę, mąkę.

Dokładnie mieszać.


Ubić pianę z białek i bardzo delikatnie mieszać z całością masy.







Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy  26 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC około  25 – 30 minut.



 Smacznego! 


Kolejnym razem zapraszamy na pomysł a la Dębak. 


Jak myślicie co to będzie?