"Bolanie"
smażone pierożki z
warzywnym nadzieniem
Pierwszy raz w naszej Kuchni Bez Granic
zapraszamy na przepis zazwyczaj przygotowywany w domach i kuchniach
w Afganistanie.
Dziś u nas wyglądało to tak:
Składniki:
1kg ziemniaków
1,5 kg cebuli
olej słonecznikowy
czosnek (główka)
chilli świeże
mała papryka,
kilka łodyg selera naciowego,
sól,
przyprawy,
kolendra;
Ciasto:
1/4 kostki drożdży,
1kg mąki;
Sos:
4 ogórki gruntowe,
2-3 ząbki czosnku,
2 małe opakowania
kefiru,
papryczka chilli,
sól,
pieprz,
3 cebule drobno posiekać i przesmażyć na wolnym ogniu.
Kiedy jest już złota dodajemy pozostałe, drobno
posiekane warzywa
(seler, papryka, czosnek).
(seler, papryka, czosnek).
Utłuc obrane ziemniaki, połączyć z warzywami, doprawić
(sól, pieprz, kolendra, papryczka chilli).
(sól, pieprz, kolendra, papryczka chilli).
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, połączyć z mąką, dodać jeszcze ok. 2,5 szklanek wody.
Następnie odrywać niewielkie kawałki ciasta i toczyć kulki (jak na zdjęciu).
Rozwałkować cienko na placek, zwilżyć brzegi wodą.
Na
połowę placka nałożyć obficie farsz.
Sos:
4 ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ze skórką.
Dodać papryczkę chilii, kolendrę, drobno posiekany czosnek (2-3 ząbki), pieprz,
sól.