piątek, 11 października 2013

Prosto z Afganistanu - Bolanie

 "Bolanie"
smażone pierożki z warzywnym nadzieniem


Pierwszy raz w naszej Kuchni Bez Granic
zapraszamy na przepis zazwyczaj przygotowywany w domach i kuchniach
w Afganistanie.
Dziś u nas wyglądało to tak:



Składniki:
1kg ziemniaków
1,5 kg cebuli
olej słonecznikowy
czosnek (główka)
chilli świeże
mała papryka, 
kilka łodyg selera naciowego, 
sól, 
przyprawy, 
kolendra;

Ciasto: 
1/4 kostki drożdży, 
1kg mąki;

Sos:
4 ogórki gruntowe, 
2-3 ząbki czosnku, 
2 małe opakowania kefiru, 
papryczka chilli, 
sól, 
pieprz, 
kolendra;




Ziemniaki ugotować w koszulkach. 





3 cebule drobno posiekać i przesmażyć na wolnym ogniu.  
UWAGA! Cebulę przed smażeniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, stanie się delikatniejsza. 





Kiedy jest już złota dodajemy pozostałe, drobno posiekane warzywa 
(seler, papryka, czosnek).


Utłuc obrane ziemniaki, połączyć z warzywami, doprawić 
(sól, pieprz, kolendra, papryczka chilli).




Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, połączyć z mąką, dodać jeszcze ok. 2,5 szklanek wody.
 Zagnieść ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji.
Odstawić w ciepłe miejsce by urosło.




Następnie odrywać niewielkie kawałki ciasta i toczyć kulki (jak na zdjęciu).





Rozwałkować cienko na placek, zwilżyć brzegi wodą. 
Na połowę placka nałożyć obficie farsz. 
Brzegi skleić. 

















Smażyć z obu stron w dużej ilości oleju słonecznikowego.





Sos:
 4 ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ze skórką. 
Dodać papryczkę chilii, kolendrę, drobno posiekany czosnek (2-3 ząbki), pieprz, sól. 
Uzupełnić dwoma małymi pudełeczkami gęstego, kwaśnego kefiru.







Zachęcamy do wypróbowania przepisu.

                                         Pierożki należy 
                                         podawać z sosem. 
                             

                                       SMACZNEGOOOO!