wtorek, 18 czerwca 2013

Puri – gruziński chlebek


Puri – gruziński chlebek


Składniki: 
1 kg mąki tortowej;


2,5 g drożdży;

2 szklanki wody;

łyżeczka cukru;

sól;



Rozpuścić drożdże z odrobiną cukru w letniej wodzie. 

Zagnieść ze składników ciasto, pozostawić przykryte pod ściereczką na dwie godziny.Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z jednej uformować podłużną bułkę delikatnie nagniatając ją w środku tak, aby środek był płaski a brzegi uwypuklone. 
 

Przełożyć na posypaną mąką blaszkę. 


Piec w 250 stopni przez 7 minut. 

Tak postępować z pozostałymi kawałkami ciasta.




Ser solony: 
Cztery kulki sera typu „Capri” moczyć przez dwa dni w mocno osolonej wodzie.


Podawać pokrojony w grube plastry z chlebem Puri.

SMACZNEGO!!!