Syryjski sposób na szarlotkę z przerwą na „MAAMOL AŻUE”
Szarlotka „FARERAT ALTOFAH”:
1 kg jabłek
0,5 kg masła
1 kg mąki
25 gram drożdży
szklanka cukru
pół szklanki rodzynek
pół szklanki wiórek kokosowych
pół cytryny
1,5 łyżki cynamonu
Przerwa na ”MAAMOL AŻUE”:
niewielka paczka daktyli
odrobina masła
Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Posypać cukrem, dodać 1,5
łyżki cynamonu i wymieszać . Dodać rodzynki, wiórka kokosowe i pokropić sokiem
z cytryny. Wszystko wymieszać razem z 5 łyżkami roztopionego masła. Naczynie z
przyprawionymi jabłkami odstawić na parę minut.
Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie.
Do drugiego naczynia wsypać 6 szklanek mąki i resztę
roztopionego masła. Ciasto wyrabiać
poprzez ucieranie i rozcieranie uzyskując sypką konsystencję. (Do ciasta można dodać
orzechy.) Rozpuścić pół szklanki cukru w szklance cieplej wody i dodać do ciasta.
Wyrabiać aż do uzyskania konsystencji ciasta.
Przerwa na ”MAAMOL AŻUE”
Pokroić daktyle na malutkie kawałeczki i dodać odrobinę roztopionego
masła. Wymieszać tak, aby powstała pasta.
Z wyrobionego na szarlotkę ciasta odcinamy niewielka część. Robimy
kulkę, w której formujemy dziurkę.
Łyżeczką nakładamy farsz z daktyli.
Innym sposobem na uformowanie ”MAAMOL
AŻUE” jest rozwałkowanie odrobiny
ciasta, posmarowanie pasta z daktyli, zawinięcie w rulon i cięcie na wzór i wielkość
kopytek.
”MAAMOL AŻUE”
rozkładamy na blasze wsadzamy do piekarnika.
Wracamy do przygotowania
szarlotki.
Ciasto podzielić na dwie równe części, z których przygotujemy spód i
wierzch. Rozwałkować połowę ciasta pozostawionego na szarlotkę. Ułożyć spód na
blaszce. Na spodzie rozłożyć przyprawione jabłka i połać sokiem, który wytrącił
się z jabłek.
Połowę pozostawiona na wierzch ścierać na tarce posypując równomiernie
i tworząc wierzch ciasta.
Wyjmujemy z pieca ”MAAMOL
AŻUE” a przygotowane „FARERAT ALTOFAH” zostawiamy w piecu (200 stopni) na 20
– 25 minut.
A oczekiwanie na szarlotkę umila przepyszne ”MAAMOL AŻUE”.
SMACZNEGO!