wtorek, 16 kwietnia 2013

Syryjski sposób na szarlotkę z przerwą na „MAAMOL AŻUE”


Syryjski sposób na szarlotkę z przerwą na „MAAMOL  AŻUE” 
Szarlotka „FARERAT ALTOFAH”:

1 kg jabłek
0,5 kg masła
1 kg mąki
25 gram drożdży
szklanka cukru
pół szklanki rodzynek
pół szklanki wiórek kokosowych
pół cytryny
1,5 łyżki cynamonu

Przerwa na ”MAAMOL  AŻUE”:
niewielka paczka daktyli
odrobina masła

 
Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Posypać cukrem, dodać 1,5 łyżki cynamonu i wymieszać . Dodać rodzynki, wiórka kokosowe i pokropić sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać razem z 5 łyżkami roztopionego masła. Naczynie z przyprawionymi jabłkami odstawić na parę minut.


Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie. 

Do drugiego naczynia wsypać 6 szklanek mąki i resztę roztopionego masła.  Ciasto wyrabiać poprzez ucieranie i rozcieranie uzyskując sypką konsystencję. (Do ciasta można dodać orzechy.) Rozpuścić pół szklanki cukru w szklance cieplej wody i dodać do ciasta. Wyrabiać aż do uzyskania konsystencji ciasta.  
 
 

Przerwa na ”MAAMOL AŻUE” 



Pokroić daktyle na malutkie kawałeczki i dodać odrobinę roztopionego masła. Wymieszać tak, aby powstała pasta.


Z wyrobionego na szarlotkę ciasta odcinamy niewielka część. Robimy kulkę, w której formujemy dziurkę. 


Łyżeczką nakładamy farsz z daktyli. 


Innym sposobem na uformowanie ”MAAMOL  AŻUE” jest rozwałkowanie odrobiny ciasta, posmarowanie pasta z daktyli, zawinięcie w rulon i cięcie na wzór i wielkość kopytek. 




”MAAMOL  AŻUE” rozkładamy na blasze wsadzamy do piekarnika.
 

Wracamy do przygotowania szarlotki.

Ciasto podzielić na dwie równe części, z których przygotujemy spód i wierzch. Rozwałkować połowę ciasta pozostawionego na szarlotkę. Ułożyć spód na blaszce. Na spodzie rozłożyć przyprawione jabłka i połać sokiem, który wytrącił się z jabłek. 

 
Połowę pozostawiona na wierzch ścierać na tarce posypując równomiernie i tworząc wierzch ciasta.  


Wyjmujemy z pieca  ”MAAMOL  AŻUE” a przygotowane  „FARERAT  ALTOFAH” zostawiamy w piecu (200 stopni) na 20 – 25 minut. 


A oczekiwanie na szarlotkę umila przepyszne ”MAAMOL AŻUE”.
SMACZNEGO!