wtorek, 30 kwietnia 2013

Dzień włoski w kuchni bez granic

Focaccia z cebulą i Pizza margerita
Składniki na ciasto:
0,5 mąki
5 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie ze szczypta soli i wlewamy do mąki. Dodajemy 0,5 szklanki oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny.
Po wyrośnięciu dzielimy na 2 części.
Rozciągamy na obficie posmarowanej oliwa blaszce i odstawiamy na chwilkę.

Pizza margerita 

Do sosu pomidorowego potrzebujemy 1 puszkę pomidorów krojonych, którą  przecieramy przez sitko. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, oregano. 
Przygotowanym sosem smarujemy ciasto.

Focaccia z cebulą:

4 duże cebule kroimy w piórka. Lekko podsmażamy na oliwie. Cebulę rozkładamy na drugi placek i posypujemy grubą solą.
Przygotowane pizze wędrują do piekarnika na pół godziny na 200 stopni.

5  minut przed zakończeniem pieczenia na pizze z sosem pomidorowym wykładamy pokrojona w kostkę mozzarellę.
  
SMACZNEGO!