Focaccia z cebulą i Pizza margerita
Składniki na ciasto:
0,5 mąki
5 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie ze szczypta soli i
wlewamy do mąki. Dodajemy 0,5 szklanki oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy
w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny.
Po wyrośnięciu dzielimy na 2 części.
Rozciągamy na obficie posmarowanej oliwa blaszce i
odstawiamy na chwilkę.
Pizza margerita
Do sosu pomidorowego potrzebujemy 1 puszkę pomidorów
krojonych, którą przecieramy przez
sitko. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, oregano.
Przygotowanym sosem smarujemy ciasto.
Focaccia z cebulą:
4 duże cebule kroimy w piórka. Lekko podsmażamy na oliwie. Cebulę
rozkładamy na drugi placek i posypujemy grubą solą.
Przygotowane pizze wędrują do piekarnika na pół godziny na
200 stopni.
5 minut przed
zakończeniem pieczenia na pizze z sosem pomidorowym wykładamy pokrojona w
kostkę mozzarellę.
SMACZNEGO!