wtorek, 23 kwietnia 2013

كبسة czyli kabsa

Kabsa:
Składniki:


1 kurczak (cały)
1kg ryżu basmati
1kg pomidorów czerwonych
3 sztuki papryki zielonej
 1 litr oleju
1 kg cebuli
1 kg marchewki
100 g migdałów
200 g rodzynek
25 g goździków
25 g kardamonu
25 g cynamonu 
czarny pieprz
sól 

Namaczamy ryż basmati w letniej wodzie przez około pół godziny.


 Kurczaka kroimy obieramy ze skóry i gotujemy w dużej ilości wody z łyżką soli. Do gotującego się kurczaka dodajemy garść potłuczonego kardamonu, łyżeczkę czarnego pieprzu, cynamon i kardamon (można doprawić także kurkumą i szczyptą szafranu).


Migdały zalewamy wodą i gotujemy.  Z ugotowanych migdałów zdejmujemy skórkę. 


Kroimy wzdłuż i smażymy na około 2 łyżkach masła.


Dodajemy rodzynki.



Pomidory, paprykę i marchewkę kroimy w kosteczkę (na drobne kawałki). 


Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy. 


Do cebuli, marchwi, papryki dodajemy pomidory i zalewamy rosołem z gotującego się kurczaka z przyprawami. Dodajemy jeszcze łyżkę  cynamonu. Gotujemy przez 5 minut. Dosalamy i dodajemy namoczony ryż. Pozostawiamy pod przykryciem aż płyn się wchłonie – od czasu do czasu mieszając.
Kurczaka wyjmujemy z wywaru.

 
Wyjmujemy ryż na półmisek, układamy kawałki kurczaka, posypujemy migdałami i rodzynkami.  


Do wywaru z kurczaka z przyprawami, który nam pozostał możemy dodać surowy (nie gotowany) makaron (nitki) przesmażony na maśle i pyszna zupa gotowa!

SMACZNEGO!

Zdjęcia wykonane przez  Magdę Ciastek Ghia.