Kabsa:
Składniki:
1 kurczak (cały)
1kg ryżu basmati
1kg pomidorów czerwonych
3 sztuki papryki zielonej
1 litr oleju
1 kg cebuli
1 kg marchewki
100 g migdałów
200 g rodzynek
25 g goździków
25 g kardamonu
25 g cynamonu
czarny pieprz
sól
Namaczamy ryż basmati w letniej wodzie przez około pół godziny.
Kurczaka kroimy obieramy ze skóry i gotujemy w dużej ilości wody
z łyżką soli. Do gotującego się kurczaka dodajemy garść potłuczonego
kardamonu, łyżeczkę czarnego pieprzu, cynamon i kardamon (można doprawić także kurkumą
i szczyptą szafranu).
Migdały zalewamy wodą i gotujemy. Z ugotowanych migdałów
zdejmujemy skórkę.
Pomidory, paprykę i marchewkę kroimy w kosteczkę (na drobne
kawałki).
Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy.
Do cebuli, marchwi, papryki
dodajemy pomidory i zalewamy rosołem z gotującego się kurczaka z przyprawami.
Dodajemy jeszcze łyżkę cynamonu.
Gotujemy przez 5 minut. Dosalamy i dodajemy namoczony ryż. Pozostawiamy pod
przykryciem aż płyn się wchłonie – od czasu do czasu mieszając.
Wyjmujemy ryż na półmisek, układamy kawałki kurczaka,
posypujemy migdałami i rodzynkami.
Do wywaru z kurczaka z przyprawami, który nam pozostał możemy
dodać surowy (nie gotowany) makaron (nitki) przesmażony na maśle i pyszna zupa gotowa!
SMACZNEGO!
Zdjęcia wykonane przez Magdę Ciastek Ghia.