wtorek, 25 lutego 2014

AUSTRIACKIE PLACKI ZIEMNIACZANE MAI

AUSTRIACKIE PLACKI ZIEMNIACZANE MAI 


Wracamy do kolejnego przepisu, 
który sprawdzałyśmy jeszcze przed wielkimi śniegami.
 A potrzebujemy...


Do placków :
ziemniaki
jajko
olej
wędzony łosoś
sól
rukola do przybrania


Do sosu:
musztarda
miód
oliwa z oliwek
ocet winny
przegotowana woda


Sos:
(na jedną porcję)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka octu winnego



Wszystko mieszamy – najlepiej w słoiku i wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.








Placki:
Obieramy i ścieramy ziemniaki na tarce o grubych oczkach. 




Dodajemy całe 1 jajko. 
Solimy. 



Bierzemy na łyżkę placek i smażymy na oleju.







Pozdrowienia dla Mai!


 Smacznego!