wtorek, 10 lutego 2015

Pierożki z ziemniakami naszej Mukhabat

Ujgurskie pierożki z ziemniakami naszej Mukhabat


Ciasto:
1 litr kefiru
1 kg maki (lub więcej)
Sól do smaku
½ łyżeczki sody
Woda
Olej do smażenia

Farsz:
1 ½ kg ziemniaków
5 sztuk cebuli

Sos:
4 pomidory
1 ½ papryki czerwonej
½ główki czosnku
Ostra papryka


Farsz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i utłuc.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć. 
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać z ziemniakami.


Do kefiru dodaj szklankę wody, sól i sodę.
Sukcesywnie dodawaj mąkę, zagnieść elastyczne ciasto. 
Owinąć folią spożywczą, pozostawić na pół godziny.
Formować z ciasta kule, odstawić do wypoczęcia.




Kulę rozpłaszczyć, na środek położyć dużą łyżkę farszu, zlepić brzegi. 





Smażyć z obu stron w dużej ilości oleju.



Sos
Pomidory, paprykę, czosnek i ostra paprykę zmiksować.
Doprawić solą.
Według uznania  można dodać
 szczyptę cukru.

SMACZNEGO!!