Ujgurskie pierożki z ziemniakami naszej Mukhabat
1 litr
kefiru
1 kg
maki (lub więcej)
Sól do smaku
½ łyżeczki sody
Woda
Olej do smażenia
Farsz:
1 ½ kg ziemniaków
5 sztuk cebuli
Sos:
4 pomidory
1 ½ papryki czerwonej
½ główki czosnku
Ostra papryka
Farsz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i utłuc.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać z ziemniakami.
Wymieszać z ziemniakami.
Do kefiru dodaj szklankę wody, sól i sodę.
Sukcesywnie dodawaj mąkę, zagnieść elastyczne ciasto.
Sukcesywnie dodawaj mąkę, zagnieść elastyczne ciasto.
Owinąć folią spożywczą, pozostawić na
pół godziny.
Formować z ciasta kule, odstawić do wypoczęcia.
Kulę rozpłaszczyć, na środek położyć dużą łyżkę farszu, zlepić brzegi.
Formować z ciasta kule, odstawić do wypoczęcia.
Kulę rozpłaszczyć, na środek położyć dużą łyżkę farszu, zlepić brzegi.
Sos
Pomidory, paprykę, czosnek i ostra paprykę zmiksować.
Doprawić solą.
Według uznania można dodać
szczyptę cukru.
SMACZNEGO!!
Doprawić solą.
Według uznania można dodać
szczyptę cukru.
SMACZNEGO!!