ZAPRASZAMY NA MUFFINKI!
Mokre :
180ml mleka
2 duże jajka
110ml oleju
słonecznikowego
1 łyzeczka
ekstraktu z wanilii
Suche:
350g maki
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
150g cukru
pudru
Nadzienie
0,5 szklanki
konfitur
lub
rozdrobniona gorzka czekolada
Oddzielnie
mieszamy mokre i suche składniki, następnie łączymy je.
Foremki do
muffinek wypełniamy masą do 1/3 wysokości, wkładamy nadzienie (łyżeczka konfitur
lub kostka czekolady). Następnie
uzupełniamy masą do 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do
nagrzanego(180 stopni C) piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po wystygnięciu udekorowałyśmy je lukrem.
Przepis na lukier:
My zrobiłyśmy lukier wg.przepisu Nigelli Lawson: 1 białko+250g
cukru pudru ukręcamy przez 0,5 godziny,w ostatniej fazie dodają łyżeczkę
soku z cytryny.
Lukier jest gęsty,aromatyczny i świetnie trzyma posypkę !
Muffinki są znakomite
również bez dekoracji.
Enjoy
!
Zdjęcia wykonane przez Magdę Ciastek Ghia.