wtorek, 5 marca 2013

Muffinki


ZAPRASZAMY NA MUFFINKI! 




Mokre :
180ml mleka
2 duże jajka
110ml oleju słonecznikowego
1 łyzeczka ekstraktu z wanilii

 Suche:
350g maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru pudru
Nadzienie 
0,5 szklanki konfitur
lub rozdrobniona gorzka czekolada
 


Oddzielnie mieszamy mokre i suche składniki, następnie łączymy je.
Foremki do muffinek wypełniamy masą do 1/3 wysokości, wkładamy nadzienie (łyżeczka konfitur lub kostka czekolady). Następnie uzupełniamy masą do 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do nagrzanego(180 stopni C) piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po wystygnięciu udekorowałyśmy je lukrem.

 


  





Przepis na lukier:
My zrobiłyśmy lukier wg.przepisu Nigelli Lawson: 1 białko+250g cukru pudru ukręcamy przez 0,5 godziny,w ostatniej fazie dodają łyżeczkę soku z cytryny.
Lukier jest gęsty,aromatyczny i świetnie trzyma posypkę !


Muffinki są znakomite również bez dekoracji.

 Enjoy ! 

Zdjęcia wykonane przez  Magdę Ciastek Ghia.