wtorek, 12 marca 2013

Witrażowe pierniczki



Pierniczki:

Одним из самых важных и дорогих для сердца каждого поляка является праздник Рождества Христова (Bożego Narodzenia). Каждый из нас хранит в своей памяти сказочность и загадочность этого дня, мамины кухонные хлопоты и запах традиционного рождественского печенья. Сегодня мы хотели бы поделиться с вами рецептом приготовления Pierniczków.

0,3 l miodu
0,4 kg cukru
350g masła
0,3l śmietany kremówki
1,5 łyżki imbiru
1,5 łyżki cynamonu
1łyżka cynamonu
1 łyżka goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 kg mąki
160 stopni C
piec do zrumienienia (ok.8 min.)


Jest to wyjątkowo łatwy przepis, który nie wymaga długiego leżakowania ciasta, a mimo to pierniczki wychodzą cudownie kruche.


Na początek rozpuszczamy masło, po to by już przestudzone można było dodać do ciasta. Zagniatamy wszystkie składniki, dzielimy ciasto na 5-6 kawałków, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 dni do lodówki. Nasze ciasto pierniczkowe leżakowało 3 dni.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą porcję i wykrawamy pierniczki. 


Układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. 


Pieczemy w nagrzanym piekarniku (160stopni) przez ok.8 min (powinny być mocno zrumienione). 
Po ostudzeniu  dekorujemy. 

My zrobiłyśmy lukier wg. przepisu Nigelli Lawson: 1 białko+250g cukru pudru ukręcamy przez 0,5 godziny, w ostatniej fazie dodają łyżeczkę soku z cytryny.


Lukier jest gęsty, aromatyczny i świetnie trzyma posypkę!


Pierniczki witrażowe. 


Wycinamy duże pierniczki (można np. w tym celu wyciąć z kartonu duży kształt serca ), a w środku wycinamy kolejny, mniejszy kształt.

W moździerzu rozdrabniamy kolorowe, owocowe landrynki (bez nadzienia!) i obficie wsypujemy w mniejsze kształty.Robimy to już na blaszce wyłożonej papierem. Czas pieczenia taki sam jak poprzednio.


Dobrej zabawy!


Zdjęcia wykonane przez  Magdę Ciastek Ghia.