Pierniczki:
Одним из самых важных и дорогих для сердца
каждого поляка является праздник Рождества Христова (Bożego Narodzenia). Каждый из нас хранит в своей памяти сказочность и загадочность этого
дня, мамины кухонные хлопоты и запах традиционного рождественского печенья.
Сегодня мы хотели бы поделиться с вами рецептом приготовления Pierniczków.
0,3 l miodu
0,4 kg cukru
350g masła
0,3l
śmietany kremówki
1,5 łyżki
imbiru
1,5 łyżki
cynamonu
1łyżka
cynamonu
1 łyżka goździków
1 łyżka
proszku do pieczenia
1,5 kg mąki
160 stopni C
piec do
zrumienienia (ok.8 min.)
Jest to
wyjątkowo łatwy przepis, który nie wymaga długiego leżakowania ciasta, a mimo
to pierniczki wychodzą cudownie kruche.
Na początek rozpuszczamy
masło, po to by już przestudzone można było dodać do ciasta. Zagniatamy
wszystkie składniki, dzielimy ciasto na 5-6 kawałków, owijamy szczelnie folią
spożywczą i odstawiamy na minimum 2 dni do lodówki. Nasze ciasto pierniczkowe
leżakowało 3 dni.
Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą porcję i wykrawamy pierniczki.
Układamy na
blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Pieczemy w
nagrzanym piekarniku (160stopni) przez ok.8 min (powinny być mocno zrumienione).
Po
ostudzeniu dekorujemy.
My zrobiłyśmy
lukier wg. przepisu Nigelli Lawson: 1 białko+250g cukru pudru ukręcamy przez
0,5 godziny, w ostatniej fazie dodają łyżeczkę soku z cytryny.
Lukier jest
gęsty, aromatyczny i świetnie trzyma posypkę!
Pierniczki
witrażowe.
Wycinamy
duże pierniczki (można np. w tym celu wyciąć z kartonu duży kształt serca ), a
w środku wycinamy kolejny, mniejszy kształt.
W moździerzu
rozdrabniamy kolorowe, owocowe landrynki (bez nadzienia!) i obficie wsypujemy w
mniejsze kształty.Robimy to już na blaszce wyłożonej papierem. Czas pieczenia
taki sam jak poprzednio.
Dobrej
zabawy!
Zdjęcia wykonane przez Magdę Ciastek Ghia.