Stół kaukaski na festiwalu Świat bez granic:
łzy mężczyzny,
arabskie ciasto marchewkowe,
zebra po gruzińsku.
Sałata "Łzy mężczyzny" (potrawa czeczeńskia)
Składniki:
oliwa
pieprz czarny i czerwony
1kg wołowiny
1 słoik ogórków konserwowych
1kg cebuli
1 puszka fasoli czerwonej lub białej
1 puszka kukurydzy
10 jajek
3 pomidory
1 główka czosnku
wiązka szczypiorku
Dekoracja:
2 marchewki
1 gładki
cienki ogórek
główka sałaty
Przepis:
Pokroić cebulę na cieniutkie kółeczka.
Rozcieńczyć wodę z octem i dodać do cebuli.
Odstawić na 20 min. Pokroić mięso na kawałeczki, posolić,
podsmażyć na złoty kolor bez masła, aż do odparowania wody.
Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, wymieszać i zaprawić oliwą.
Przepis na około 20 osób.
Arabskie ciasto marchewkowe
Składniki:
- 1kg mąki,
- 3 paczki orzechów włoskich,
- 1kg marchewek,
- paczuszka cynamonu,
- proszek do pieczenia,
- 8 jajek,
- kostka masła,
- 1kg cukru,
- szczypta soli;
Przepis:
Stopić masło, dodać cukier - wymieszać. Dodać jajka -
ubić.
Następnie dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko
wymieszać. Dodać startą marchewkę - wymieszać. Na koniec dodać zmiażdżone
orzechy. Piec w temperaturze 220 stopni około 30 min.
Następnie
piec przez dalsze 15 min w 175 stopniach.
Przepis na około 20 osób.
Zebra: (ciasto w wykonaniu gruzińskim)
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 kostka margaryny,
- 1 kg cukru,
- 1 litr mleka,
- małe kakao,
- proszek do pieczenia,
- 1 kg mąki;
Przepis:
Utrzeć jajka z cukrem. Dodać margarynę, potem
mleko. Wymieszać.
Następnie dodać proszek do pieczenia oraz mąkę i wszystko
zamieszać.
Podzielić ciasto na połowę i do jednej połowy dodać
kakao.
Połączyć dwie połowy na wzór zebry.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 min.
Przepis na około 25 osób
Keks (ciasto - przepis kaukaski)
Składniki:
paczka budyniu śmietankowego,
1 paczka rodzynek,
1 kg mąki,
6 jajek,
1 litr mleka,
1 kg cukru,
olej,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy,
Przepis:
Wymieszać mąkę, cukier, budyń oraz proszek do pieczenia.
Osobno wymieszać mokre składniki to jest: olej, jajka oraz mleko.
Dwie masy zmieszać ze sobą. Gotowe!
Piec 30 min w temperaturze 180 stopni.
Przepis na około 20 osób.
Zdjęcia wykonane przez Magdę Ciastek Ghia.