wtorek, 26 marca 2013

Stół kaukaski i łzy mężczyzny




Stół kaukaski na festiwalu Świat bez granic: 
łzy mężczyzny,
arabskie ciasto marchewkowe,
zebra po gruzińsku.

Sałata "Łzy mężczyzny"  (potrawa czeczeńskia) 

Składniki:   
  • oliwa
  • pieprz czarny i czerwony
  • 1kg wołowiny
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1kg cebuli
  • 1 puszka fasoli czerwonej lub białej 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 10 jajek
  • 3 pomidory
  • 1 główka czosnku
  • wiązka szczypiorku 
 Dekoracja: 
  • 2 marchewki 
  • 1 gładki
  • cienki ogórek
  • główka sałaty
Przepis: 
Pokroić cebulę na cieniutkie kółeczka. 
Rozcieńczyć wodę z octem i dodać do cebuli.
Odstawić na 20 min. Pokroić mięso na kawałeczki, posolić, 
podsmażyć na złoty kolor bez masła, aż do odparowania wody.
Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, wymieszać i zaprawić oliwą.

Przepis na około 20 osób.
 Arabskie ciasto marchewkowe
Składniki: 

  • 1kg mąki, 
  • 3 paczki orzechów włoskich, 
  • 1kg marchewek, 
  • paczuszka cynamonu, 
  • proszek do pieczenia, 
  • 8 jajek, 
  • kostka masła, 
  • 1kg cukru, 
  • szczypta soli;

Przepis:

Stopić masło, dodać cukier - wymieszać. Dodać jajka - ubić. 
Następnie dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko wymieszać. Dodać startą marchewkę - wymieszać. Na koniec dodać zmiażdżone orzechy. Piec w temperaturze 220 stopni około 30 min. 
Następnie piec przez dalsze 15 min w 175 stopniach.
Przepis na około 20 osób.
 
Zebra: (ciasto w wykonaniu gruzińskim)


Składniki: 
  • 3 jajka, 
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr mleka,
  • małe kakao,
  • proszek do pieczenia,
  • 1 kg mąki;
Przepis: 

Utrzeć jajka z cukrem. Dodać margarynę, potem mleko. Wymieszać. 
Następnie dodać proszek do pieczenia oraz mąkę i wszystko zamieszać.
Podzielić ciasto na połowę i do jednej połowy dodać kakao. 
Połączyć dwie połowy na wzór zebry.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 min.

Przepis na około 25 osób


Keks (ciasto - przepis kaukaski)
Składniki:
  • paczka budyniu śmietankowego,
  • 1 paczka rodzynek,
  • 1 kg mąki,
  • 6 jajek,
  • 1 litr mleka,
  • 1 kg cukru,
  • olej, 
  • proszek do pieczenia,
  • cukier waniliowy,  
Przepis: 
Wymieszać mąkę, cukier, budyń oraz proszek do pieczenia.
Osobno wymieszać mokre składniki to jest: olej, jajka oraz mleko.
Dwie masy zmieszać ze sobą. Gotowe!
Piec 30 min w temperaturze 180 stopni.
Przepis na około 20 osób.


 


Zdjęcia wykonane przez  Magdę Ciastek Ghia.